Xavier Corbera i Gaju

Opinions i articles, digues la teva...

I la LEC què?

xcorbera | 15 Maig, 2009 08:10

Cincs cèntims sobre una llei que genera interrogants als docents i manca d’informació per a  la resta de ciutadans. Intentaré en aquest escrit posar en relleu els elements que han permès arribar a articular una llei de país, per tant un llei que no és la llei d’Esquerra, de Convergència o del Psc.

Els sistemes educatius en els quals ens hem emmirallat, tenen la particularitat que han nascut a partir d’un acord ampli dels seus respectius parlaments. Aquest ha de ser el cas de Catalunya, la voluntat de la qual, sempre a estat  tenir una llei pròpia de país, i avui estem més  a prop.
 Que fa que la llei tingui aquest consens i perquè Esquerra està d’acord en l’articulat de llei?. Intentaré clarificar aquesta posició.

Esquerra ha presentat, juntament amb els socis d’entesa (PSC+ ICV), un total de 191 esmenes on gairebé totes s’han acceptat, també s’han acceptat 15 de les 16 esmenes  que presentàvem en solitari més  un acord amb Convergència sobre la relació entre el coneixement del Català i les titulacions. Així s’ha aconseguit que l’actual redactat doni resposta a bona part dels reptes educatius que plantejava el Pacte Nacional per a l’Educació i que no té res a veure amb les famoses bases del conseller Maragall.

 A grans trets, la LEC ens permet tenir un model educatiu propi basat en un servei públic d’educació que el conformen centres públics i privats, amb igualtat de drets i obligacions. Serà la Generalitat qui determini el currículum  de les llengües i reguli el seu marc horari, es blinda el català com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu ja que la llei està per sobre del decret del govern de l’estat.  

La gran polèmica gira al voltat de les ajudes de l’escola concertada i el centres d’elit. En el primer cas rebran més finançament, i per tant s’equipararan a l’escola pública, aquelles concertades que tinguin una clara funció social, i això es farà a través dels contractes - programa, o sigui, qui es comprometi rep subvenció i sempre segons el principi  d’equitat.  En canvi, les escoles d’elit no podran rebre diner públic si els ensenyaments no són declarats gratuïts, si no satisfan les necessitats d’escolarització i si no separen l’alumnat per raons de sexe. En aquest darrer cas el principi ordenador, obliga l’administració a l’aplicació preferent i prioritària de l’escolarització mixta.  

 Amb aquestes mesures no hi prou per acabar amb la dualització entre l’ensenyament públic i privat, en sóc conscient, per això s’han introduït mecanismes que permetin la distribució equilibrada de l’alumnat amb la supervisió dels processos d’admissió, prohibició d’aportacions voluntàries... S’eviten els centres i aules “guetos” amb un percentatge màxim d’alumnat amb NEE, es pot reduir l’alumnat per aula en els entorns més desfavorits, i es potencia la participació de les famílies en el procés educatiu i a través de la carta de compromís educatiu. Tot i així, sóc conscient que el canvi necessari per casar la dualitat entre l’escola pública i concertada no ha estat fàcil, tenint en compte una realitat que no podem obviar però si redirigir-la com permet la LEC.     

 Aquests aspectes han de repercutir per força en la qualitat educativa que és el motiu de la llei en sí mateixa. I aquesta qualitat també va lligada a l’autonomia de centre, per poder adaptar el projecte educatiu a les necessitats del centre, on l’equip directiu és considerada autoritat pública i que gaudirà d’un marge de gestió dels recursos humans per poder estabilitzar els projectes propis del centre. 

 A partir d’aquí una llista de coses que tot i no desglossar-les, és important que estiguin reflectides en la llei; escola inclusiva, agència d’avaluació, formació, institut – escola, cossos docents propis, més enllà de l’horari lectiu... 

Tot això seria fum sense apostar per una despesa en  educació. Quan la consellaria era responsabilitat d’Esquerra l’aportació va augment en dos o tres punts respecte als anteriors governs, amb un distribució també diferenciada. Ara s’aposta pel 6% del PIB, si ara el conseller Maragall no arriba al 3% , amb el 6%  dignifiquem i posem al centre dels nostres objectius l’educació. 

I tot és tant maco? No hi ha res més a dir? Sempre hi ha algun matis, Per arribar al consens ha calgut deixar la llei una mica oberta, de tal manera que l’aplicació també dependrà del govern de torn, amb limitacions, clar, però també amb marge de maniobra. Per tant els ciutadans serem els que tindrem la responsabilitat d’escollir bé qui encapçala la conselleria d’educació, per què un altre època com la del conseller Maragall i això no hi tirem endavant.

 És evident que no és una llei perfecte des del nostre punt de vista, i si tinguéssim majoria absoluta  l’haguéssim fet diferent, però per avançar cal posar-se d’acord, sense deixar de banda la coherència ideològica pròpia i la importància pel conjunt del país.

Comentaris

entrevista

Maria Rios Rius | 21/03/2012, 14:58

Hola Xavi, som uns alumnes de Vedruna Gràcia i estem fent un projecte relacionat amb la literatura en Gràcia. T'agraïriem que ens passéssis el teu correu per poder-te fer una entrevista.Moltes Gràcies. Maria Rios Rius i Roger Amat Muntalt.

La Tubau fa alcaldades

no en tinc | 08/11/2009, 11:17

Sabeu que el dia 10 a la Sala s'havia de fer l'acte del voluntariat per la llengua i ella el presidia.Fent una alcaldada l'ha suspès per portar el seu jefe Puigcercós!! És molt fort suspendre un acte de ciutat per la llengua per fer-ne un de polític mateix dia i mateix lloc...i ningú diu res!!!Per la Tubau abans el partit que la llengua!!

Lec

Joana | 03/07/2009, 06:21

Com que què??
Doncs ara toca aguantar el xàfec!.Em dóna la impressió que als mestres se'ns ha girat força feina.
Si de veritat hi ha recursos humans i "peles", poc a poc es poden canviar les coses a fi de bé.Cal implicar a tota la societat i això és un procés molt lent però es pot aconseguir.
La carta adreçada als mestres pel senyor Maragall ho deixa ben clar.

LEC

Anna | 02/07/2009, 12:42

Mai estem contents...

ja ha parit

Xavi | 02/07/2009, 07:15

Si si, i ara què?

LEC

Joana | 02/07/2009, 05:45

Ja tenim LEC. Visca!!!!

LEC

srta rampells | 29/05/2009, 18:37

Hola
Sembla interessant aquest debat del dia 10.
De totes maneres t'haig de dir que després del super partit del Barça ningú es recorda de la Lec ni del Pacte Nacional d'Educació.
Ha arribat el calendari escolar pel curs vinent i no hi ha novetats, o sigui que tota la problemàtica per si es començaria el curs abans, o si hi hauria una setmana de vacances al febrer, etc doncs res; tot com sempre.
I, no vull ser mal pensada però clar: hi ha eleccions i convé calmar els ànims als mestres; no sigui que tornin a fer vaga!! ( per cert on van els diners que es descompten al sou dels mestres
quan fan vaga?)
Per calmar els ánims només va faltar el fantàstic anunci de suport als mestres ( brrrrr!!!!)
I després vas a un consell escolar i els pares i mares et demanen que no facis jornada intensiva, perquè la crisi, l'atur, els casal d'estiu es car, les iaies els hi toca el rebre, etc...
I jo em pregunto, què s'ha posat en pràctica del Pacte nacional? Em sona com que s'havia de buscar una solució col.lectiva i gratuïta a aquesta mena de problemes.Però torna a tocar el rebre a les escoles i els dolents tornem a ser els mestres.
Tot paper mullat? Burocràcia, paperam i zero recursos humans i zero recursos econòmics?
Que vols que et digui,crec que estem igual o pitjor que estavem abans que comences tot el debat de la Lec i els mitjans de comunicació fiquèssin brega en tot plegat.
i sí,millor canvies l'enquesta, com diu la Núria i parlem del gol d'en Messi, la rua per Barcelona i la bogeria col.lectiva, ...en aquest cas per mi molt sana.
felicitats culers!!!

Canvia l'enquesta!!!!

Núria | 28/05/2009, 09:07

Xavi!!!! Canvia l'enquesta que ja les tenim!!!!
Copa! Lliga!! i Champions!!!
Reconec que vaig votar per una latra opció....optimista..però no tant!!!
Serem d'aquells abueletes que recordaràn el triplet d'en Guardiola amb la quinta de Puyol, Xavi, Inieste, Piqué, Etó, Messi....
Perque això és insuperable!!!

Illa

Xavi | 15/05/2009, 12:43

Les pilones estan baixades fins a les 10.30 per càrrega i descàrrega i a la tarda de 2:30 a 4:30. Ara bé, algunes vegades pot ser que no estiguin en funcionament per algun problema tècnic o per l'impacte d’algun vehicle. Ara només cal esperar que els ciutadans vegin la necessitat de fer fora l’autobús de la illa i apostar per les alternatives que Esquerra ha posat sobre de la taula.

illa

yo | 15/05/2009, 11:33

podriamos saber los ciudadanos qué está pasando con l'illa?
las pilonas estan bajadas todo el dia

LEC

Xavi | 15/05/2009, 10:07

Merci Jep, per cert d'aquí ben poc hi haurà un debat sobre aquest tema al CRP de Rubí, organitzat pel moviment de mestres de Rubí, 10 de juny. Si estas interessat vine que estarà molt bé, amb la participació de diputats i membres de la comissió negociadora dels diferents partits, també sindicats i federació de moviments de renovació pedagògica.

Endavant

Jep | 15/05/2009, 08:21

Acabo de veure aquest escrit també publicat al Rubí Notícies. Molt bé i endavant.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb