Xavier Corbera i Gaju

Opinions i articles, digues la teva...

Som la ovella o no?

xcorbera | 29 Octubre, 2008 13:14

Fa dies que parlava amb un company sobre l’efecte que tenen els mitjans de comunicació vers la població en general. La conversa va sorgir  comentant un d’aquests programes de televisió que fan a les tardes en horari infantil i que exposen les desgràcies de la gent i les intimitats dels famosos. Aquest tipus de programació afecta a les persones que miren aquest tipus de programa?. O la pregunta caldria formular-la d’un altre manera: Les persones tenim prou capacitat per discernir allò que ens convé i el que no? Per ser més precís, tot i sabent que allò que s’està mirant no té cap efecte positiu, podem fer que no ens condicioni o ens afecti?

Segurament la majoria respondrem que som prou conscients, madurs i que disposem dels mecanismes necessaris per poder allunyar-nos de les conseqüències malicioses d’aquest tipus de programa. A mi deixeu-me el benefici del dubte, si més no

quan formem part d’aquest context comunicatiu i no ens podem allunyar massa d’allò que volem analitzar.

Com a tot a la vida, a mesura que experimentem aprenem, la televisió i els seus programes formen part de l’aprenentatge de veure, escoltar i analitzar els continguts televisius. Aquest mateix procés és el que succeeix amb la xarxa d’Internet, amb un a diferència; que tot i que té un gran nombre d’internautes, el que s’hi veu està molt més diversificat, per tant, la l’influencia dels continguts i la repercussió social també.

Aquest fet és una avantatge per poder preveure el que passarà amb la incorporació d’un nombre important de canals digitals de televisió. El fet de tenir la llibertat d’escollir continguts i l’experiència prèvia d’Internet, farà que la decisió del telespectador es sostindrà en una decisió més complexa, i per tant analitzant més factors. I com passa amb la xarxa, hi haurà uns canals de referència que obtindran unes quotes de pantalla determinades i altres que tindran un públic minoritari i molt concret.

Si ens fem les mateixes preguntes que feia al principi, com ens afectarà tot això? Les generacions que ens vénen al darrera ja han crescut amb la opció d’escollir els continguts i autoregular-se, bé aquells que han estat guiats d’alguna manera, i els que venim després alguns es podran adaptar, altres no tindran mai la capacitat de fer-ho i molts altres ja tenen la seva manera de pensar i fer,  i és difícil que un actor extern pugui fer variar la personalitat.

El dubte, com també apuntava en Joan Manel Tresserras, conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, és saber si els costos derivats de la posada en marxa d’un canal de televisió seran coberts pels ingressos, que depenen de la demanda. Si no és així la possibilitat d’escollir continguts minvarà.

Ara bé, aquesta confiança vers el telespectador és directament proporcional a la confiança que tinc vers la capacitat de l'èsser humà  en altres temes com la  convivència, el respecte, l'empatia... etc.. en resum,  on no hi ha, no en raja...

Comentaris

T'ha xuclat la tele?

Antoñita la fantástica | 03/12/2008, 22:02

Aquest article es del'octubre i no has escrit res més.
O vas de cul amb la feina o t'has penjat al facebook o definitivament entre Vent del Plà i altres sèries i programes, la tele se t'ha empassat de viu en viu.

discrecionalitat

brava | 30/10/2008, 19:55

Tothom escull el k veu lliurement.N'hi han programes, séries i pel·lícules de tot tipus.El k escollim per veure cadascú va en concordança amb la nostra personalitat.No en si es bó o dolent per nosaltres,sinò k simplement agafem el k ens sembla més profitós perquè en concordança amb el nostre caràcter serà més profitós.I està clar k en qüestió de personalitats...n'hi ha de tots colors.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb