Xavier Corbera i Gaju

Opinions i articles, digues la teva...

M'agrada Rubí versus Vius així?

xcorbera | 26 Maig, 2016 13:08

Omplir la ciutat d’imatges amb excrements durant tant de temps no és positiu i genera l’efecte contrari al desitjat. Contraposo aquest tipus de campanya, “Recullo la caca” a aquella que es va fer de “M’agrada Rubí”. És bo analitzar la imatge que volem donar i els objectius que es desprenen darrere de cada campanya. En aquest cas tenim dos exemples que pretenen conscienciar la ciutadania però que generen efectes diferents.

Viure en una ciutat on a cada fanal et recorden com de malament està la ciutat, ja no té efecte en aquells a qui es volia impactar, i genera una mala percepció de la pròpia ciutat  a la resta de la ciutadania.

Estem d’acord que cal actuar contra l’incivisme que patim a la nostra ciutat. Dit d’una altra manera, tots patim el mal ús del nostre espai públic per uns quants veïns a qui sembla que no els importi.

Aquest tipus de comportament respon a dos motius. Per una banda a actituds egoistes que no tenen en compte el que succeeix al seu voltant i a qui no importa viure en un entorn brut i degradat. Per altra banda existeix el grup de persones que no tenen autoestima per  l’entorn on viuen i que sovint no són conscients dels perjudicis que això comporta per a la resta.

Davant d’aquesta podem actuar de dues maneres diferents, que cal saber-les combinar en la justa mesura.

Per al grup de persones que actuen egoistament cal intentar en primer lloc que prenguin consciència dels perjudicis que generen en la comunitat on viuen, i posteriorment aplicar mesures punitives (multes), tantes com faci falta, per remetre la seva actitud.

Per al grup de persones amb baixa autoestima pel seu entorn, és més eficient fer-los estimar el lloc on viuen, és necessari fer-los partícips  de les dinàmiques positives que es puguin generar, animar-los a millorar i gaudir d’aquest entorn.

Utilitzarem doncs, la part coercitiva, i la part educativa i de conscienciació de manera combinada.

En la voluntat de persuadir el ciutadà per deixar enrere actituds incíviques podem utilitzar un missatge positiu i engrescador o bé pot ser al contrari.

Sóc del parer que el missatge en negatiu i desagradable es pot fer servir de forma  puntual per generar un impacte fort a la ciutadania. En canvi, el missatge positiu pot tenir el mateix impacte i es pot allargar en el temps, incentivant i creant una consciència cada cop més positiva. Malgrat que també cal limitar-lo en el temps. Com exemple tenim la campanya de comerç M’agrada Rubí que es va realitzar durant els anys 2009/10/11.

Em decanto doncs per una ciutat que enviï missatges positius d’autoestima als seus ciutadans, generi una imatge positiva i sigui impecable amb aquells que no compleixen les mínimes normes de convivència

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb